PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

24 November 2009

PIE EPAL

Demam pie di mana-mana saja. Kalau diikutkan sejarah tekak aku ni, mmg aku ni kureng skit makan makanan seperti puff ni. Satu ketika dulu aku hanya makan inti apa saje jenis kuih pastry. haha.. roti canai pun aku x layan. Ntah camne bila usia bertambah aku leh plak suka makan roti canai. hormon aku ni kot.. hahaha... Lepas aku bersalinkan izz, leh lak aku makan pastry yg lain tanpa berasa loya. wahhh satu paradigma yg agak besar gak dan juga menjadi salah satu penyebab kebesaran badan aku ni. hahahaha.. (^_^) Ahad lepas aku temankan mak aku beli barang-barang dapur, saje la jengah2 kalau2 ada plak pastry brand kawan di Tesco.. wahh nampaknya rezeki aku ada. Adalak jual ..sebelum ni x penah lak aku perasan dia ada cuma yg saiz besar & brand lain je ada. Aku pun amikla.. wat-wat kudap sekali sekala. Niat di hati teringin nak wat apple pie memandangkan aku ni mmg ada stok epal dalam fridge. Tanpa melengahkan masa, malam td sambil2 masak utk dinner / berbuka puasa (aku posa ganti).. aku siapkan sekali inti epal pie.. senang je nak wat intinya. Bahan-bahan pun mmg ada dlm stok kabinet aku ni. Lagi la pantas aku buat.. x sampai 40min penyediaannya. Memandangkan oven aku jenis cepat panas.. 15min je aku bakar pie. Lepas tu makan...ngap..nyum...nyum.... Meh la aku kongsi resipi epal pie aku ni..sbelum kowang tanya ..hehe...(^_^) Pastry : 4 keping Pastry brand kawan Telur kuning utk disapu di atas pastry Inti : 2 biji epal merah (ijo pun boleh) - dipotong kecik2 1 sudu besar mentega 11/2 sudu besar gula perang (brown sugar) 3/4 tepung jagung 1/4 serbuk kayu manis (tp aku x suka..kowang suka letak la) Caranya wat inti : Cairkan mentega dalam pan.. masukkan epal dan gula (serbuk kayu manis kalau suka). Gaul sampai epal lembik. Masukkan tepung jagung gaul sampai epal likat.. tutup api & sejukkan. Cara nak buat : Amik sekeping kulit pastry..masukkan inti di tgh dan lipat..kelim dgn belakang hujung garfu. kemudian sapu telur kuning di atas pastry. Bakar 200c selama 15min / mengikut suhu kepanasan oven masing-masing...

12 comments:

♥ Eda ♥ said...

aku pon tak berapa gemar mkn pie2 ni...klau yg mcd tu kan ade...bila aku rasa skit je dah cam tak bole pegi..hehe...tapi klau chicken ke aku layan plak..hiksssss..... tapi beli jela..nak buat mmg malassssshhh....rajin besen..lenkali buat jemput la org selayang eh..kahhhhhhh

MUMMY ILA said...

eda : haha.. x lama lg jd orang selayang balik ye. erm..nanti besen buatkan chicken pie. geng lesbo skrang semua tgh gila wat puff..

eLYies said...

cantik ruper pastry ko ila...berbanding nik..kahhhhhhhhhhhh

AieZa said...

aku sgt minat pie.. tp bkn yg manis2.. yg lauk2 je.. mcm sardin/ayam.. pastry brand kawan tu mcm susah je nk jmpe.. slalu jmpe brand lain jerk.. leh tak ko tepek plastik pastry kawan tu klu ada lg.. tq..

MUMMY ILA said...

aieza ~ nanti aku tepek ye

Nur Syafawati said...

owh..epal pie eh..kalau aku..prefer chic or beef pie..hehehe..ape2 pun..hasil pie ko sgt cantik...rase pun mesti nyum2...bile nak bwk utk kawan2 lesbo..kite tukar2 la menu..ahaksss

el said...

tu la...semua pakat dah buat pie..hehehe..aku pun x bape layan jugak pie..sbb bila kita mkn cam x mkn..sbb rapuh sgt kulit dia..heheh abis berterabur jer...hahahaha
tpi kdg2 mkn jugak..hiksss beef n ciken

MUMMY ILA said...

sya ~ nanti kita wat kenduri pie.. hahaha. sorang bawak 1 jenis pie. wkaaakkakaka

el~ aku ni mmg suka makan epal pie. kalau g mc d sure nak beli. pie lauk pun aku.. apa aje la semua suka. hahaha

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

haa..puff pastry kawanku ni i slalu beli utk buat pie..mmg senang hati aje guna..tak yah uli2. then leh buat byk2 pie..takde kena kluar byk duit cam beli kat kedai..makan la sampai terbalik pusat at min cost..hahahha

MUMMY ILA said...

tol tu... haha jimat kan?.. :)

FaizAmYAirieL said...

haah kan tetibe demam pie..sebenanye aku pon x bape jgk pie pie ni..tp bile tgk korg asik la pie apple la pie black pepper chicken la x semene mene jerk tekak aku rase cam nak pie jgk..ekekekee

AieZa said...

wahh tq ila.. nnt aku nk carik ini pastry.. nk wat pie lak pas ni..

 
template by suckmylolly.com