PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

26 February 2009

SATEY WAK SAMURI

nyumm...nyummmmm sate ayam je?.. satey perut, arnab, rusa tgh dibakar muka yg tgh kelaparan Semalam izz demam, aku pun x tau nak masak apa sbb barang dapo dah clear. Aku pun tanya apis, dia ada g mana2 x malam ni?.. dia ckp ada futsal kat ampang. Ha...cantikla..aku ckp aku anto dia g sport planet, lepas tu aku g shoping kat tesco ampang dgn izz. Beli la barang2 yg perlu tp byknye izz punya la. Balik tu perut dah lapo..apa nak makan?.. lama2 terdetik nak makan satey. aku pun p la kat depan MRR2..taman melati utama. Lega tgk izz makan satey 3 cucuk..nasi ketupat 2 biji. sebelum tu kat tesco dia dah bedal nutrigen epal sebotol, fishball 2 ketoi. Sian tau dgn dia, siang tu teacher dia ckp asik muntah je. Habis susu, makanan dia klua sampaikan baju aku bekalkan 6 lai habis semua basah kena muntah. Balik je dr nursery terus sumbat panadol kotal & vitamin.

SUPPLEMENT & SKIN/HAIR CARE

When your child needs additional calories and nutrition, PediaSure drinks can help. They’re a complete, balanced source of nutrition, providing the extra calories, plus the protein, vitamins and minerals needed for healthy growth. And now PediaSure has DHA, an important nutrient that helps support brain development. PediaSure may be used as a nutritional supplement with or between meals, or as an ingredient in recipes to help add nutrition and calories to your child’s favorite meals and snacks. PediaSure may be used as a sole source of nutrition.

Multivitamins with Lysine improves appetite and promotes growth in height and weight for children.Appeton Multivitamins Lysine Tablets is a complimentary health preparation for the growing age. It contains Vitamin B1, B2, B6 which are regarded as metabolic catalysis from the biochemical point of view today. They are necessary for the normal processes in protein, fat and carbohydrate metabolism. The presence of Vitamin C helps to prevent the occurrence of scurvy (sore gums and teeth) and increase body resistance to infection. The fat souble Vitamin A and D3 ensure good eye sight and the maintenance of proper levels of calcium in body fluids. The latter ensure healthy growth of bones and teeth. Vitamin B12 together with Folic Acid are essential for cell formation especially red blood cells and they are vital in preventiing certain forms of anaemia. Vitamin E is for proper cell function. Nicotinamide is for normal skin condition and nervous system. L-Lysine improves appetite and protein synthesis.
NO TEARS FORMULA For the delicate scalp and fine hair of babies and children from birth to adolescence. Baby sebamed Children's Shampoo with its pH value of 5.5 promotes the development of the scalp's physiological acid mantle. The 100% soap and alkali free mild emollient formula is the ideal care for the hair and scalp of babies and children. Its gentle cleansing action minimize the risk of dryness or irritation due to the excellent skin tolerance. Herbal extracts from fennel, yarrow, melissa, mistletoe and camomile alleviate irritation and soothe the skin. Baby sebamed Children's Shampoo leaves the hair fragrant, silky and easy to comb. Promotes a healthy scalp for the growth of healthy hair. Free of colorants, nitro-mochus compounds, formaldehyde, nitrosamines and dioxan.
Esemtan® Wash Lotion A gentle hand wash designed for use prior to hygienic and surgical hand disinfections. Soapless wash lotion with excellent skin tolerance and Potentiates the antimicrobial effect of the skin’s protective acid mantle.
-----------------------------------------------------------------
-- nila suppliment & skin, hair care izz ervery mon. Kalau ada anak bermasalah dgn diet, kulit sensitif. Inila yg terpaksa dikorbankan.. Duit boleh dicari tp demi anak mak x makan pun xpe. huhuhu.. Selain susu ibu, inilah yg terpaksa aku berikan utk memastikan izz sentiasa sihat sepanjang masa. ;)

TAG FROM TEHA AL-UNTA, SUELY & TINIE

Rules of the tag:
1)Make a list of what u want o your birthday
2)The list should be 10 numbers
3)post the image of this award to your posting
4)give it to 10 frens of yoursok,my 10 wishes!
--------------------------------
My wish on my befday:-
1) Dipanjangkan umur supaya aku dpt tgk izz membesar di depan mata aku
2) Dimurahkan & diperbanyakkan rezeki
3) Diberikan kesihatan yang sempurna,sihat & sejahtera selalu
4) Diberikan aku semangat utk menempuhi dugaan
5) Dapat mencapai cita-cita aku
6) Sempat diberikan masa mencapai azam tahunan
7)selalu mendapat kebahgiaan diri
8)Sentiasa diberi jalan yg mudah & senang
9) Sentiasa hidup dalam ketenangan
10)Dapat hadiah yg banyak & best dr orang lain..hehe ;)
------------------------------------------------------
Who`s after this? check it out~
1- sya
2-eda
3- kak fiza
4-faizah
5-oya
6-suziey
7-kak aiza
8-kak sue
9-alyn
10- elyies
Rajin-rajinla buat keje umah/opis ni ye ;)

24 February 2009

AWARD FROM SUZIEY

tenkiu suzie... tenkiu sesangat... aku mau simpan je..xmo kasi orang lain..wakakakaka

TAG FROM BESEN EDA

Rules: It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag 10 people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real...nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun!

1. What is your name? -- FAZILAH

2. A four letter word: -- FREEDOM -FREESTYLE -FLEXIBLE-FASCINATE

3. A boy's name: FAIZ NIZAM (nama adik aku yg diberikan sepenuhnya oleh aku)

4. A girl's name: FARISHA ( nama yg aku sediakan utk bb girl aku)

5. An occupation: FINANCIER - aku yg uruskan belanjawan rumah

7. Something you wear: FORMAL DRESS

8. A food: FRUIT

9. Something found in the bathroom: FRAGRANCE
10. A place: FEAST
11. Reason for being late: FRUST

12. Something you shout: FUCK OFF!

13. A movie title: FAST & FURIOUS TOKYO DRIFT

14. Something you drink: FANTA (Lama x dengar brand ni..sedap airnye)

15. A musical group: FABULOUS CAT

16. A street name: FREE SCHOOL STREET, PENANG

17.. A type of car: FERRARI

18. A song title: FIRE by BABYFACE

19. A verb: FUN

Another one....
Here are the rules:
• List these rules on your blog.
• Share 7 facts about yourself on your blog.
• Tell 6 unspectacular quirks of yours.
• Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
• Link the person who tagged you.
• Leave a comment for each blogger.
7 facts about me:
1- Loving person
2- Smartly person
3- Like hangout wif frens & families
4- Like to karok
5- Happy go lucky
6- Creative
7- Innovatif
(perasannye aku..nyahhh)
6 unspectacular quirks about me:
1- Susah nak berdiet sbb aku suka masak & makan
2- Suka kelainan..mencuba benda yg baru
3- Multipurpose..leh buat byk kerja dalam 1 masa
4- x suka tunjuk depan orang bila tgh marah
5- suka buat orang tersenyum walaupun diri tgh bersedih
6- Tak suka menunggu orang terlalu lama
ok kot....;)
person who tagged :-
1- kak lina (ratu masak memasak)
2- suely (mak ayam yg suka jawab tag)
3-oya (mak yong tgh mabuk)
4-tini tiut (mak ayam yg suka bg tag)
5-suziely ( kenalan baru)

BILA CUCU ATOK BERJUMPA

Ha.... ni la kejenye bila cucu-cucu atok HOD & nenek NUSIMAH berkumpul. Takde lain bergomak je dowang. Ni la dia keje-keje cucu no 6-mija, no 7-alya, no 8-hana, no 9-amirul & no 10-izz. haru biru dibuatnyeeee.....

video

p/s: si izz dengan machonye memakai jubah.. ala2 arab al-unta. hehe

SANTAI-SANTAI

santai2 di hari minggu. takde apa nak buat...p lepak umah fil. Ipa duai & anak2 buah pun datang. Ahad di umah atok izz je la.
ha ni gelang ole-ole dr mekah.. sil aku bg..cantik x tangan aku tu?..kahh ni plak stokin.. cantik ...alamak abaikan urat kaki aku tu mamat hindustan balik ke umah...
ni bukan kes dera ye. mmg dia suka pakai baju ni. ni nangis sbb nak kamera. sebok nak tgk gambo upin ipin
petang2 ari cam biasa layan pool umah sil plak.. boring kat pool sendiri..terjun pool umah orang
syok makan aiskrim moo ..belasah sebatang sorang.. baba dia blanje
p/s: gambo lain di facebook ye...hehe

HOTFM TELEMATCH

Ni la aktiviti kami sabtu lepas, pagi2 jam 730 dah siap nak pegi tasik ttwangsa. Disebabkan pegi dengan kawan kami, shafique & zura kenala siap awal skit.. si izz pagi2 dah bangun sbb x sabo nak jumpa upin & ipin. hehe..semangat ko!..
Hot FM buat telematch persaingan antara AM krew (Fara & FBI) & Jawa Rangers (Kiran & AJ). Aku cam biasa sokong "ORANG SHAH ALAM"...farra.. hehe.. pakai la baju putih. Mmg x rugi pun sbb finally AM krew menang!!! yeeeeeeeeeeeee!!
Dalam kemeriahan telematch tu, ada gak maskot upin & ipin datang & adik thiah, cik punya sore yang sangat cute tu. orgnye pun cute sekiut sorenya. Dah nama VIP kan..dok plak dlm khemah VIP.. senang la aku bergambo, sign autograf & bersembang2 dengan family upin ipin ni. K.la malas nak cite panjang.. kowang tgk jela gambo yg aku snap ni....layannnnnn !! zasssssssssssss!!
-- upin & ipin diserang mak budak & budak2.. izz yg teruja -- pagi2 dah pose dengan mummy..(nampak no kelebaran muka aku)
--- geng shah alam.. kahhh..fara, aku & izz
--ni la dia cik punya sore upin & ipin...cik adik fathiah
-- nampak sgt aku beso zuraa oiii... ni dgn zura hot fm (aku g dgn dia la)
--aksi lentok liok. nape la jd camni? aku pun x tahu.. si izz dipelok..amboiii ko nakkk!!
--alamakk cam kenal. ni mak ayam sya yg aku jumpa kat situ.. dgn x semena aku melaungkan nama dia di tengah org ramai..kahhhhhh
apa-apa je la ko ni mak sya.. elokla si izz melayan kerenah ko kan?..kahhh
cute x saya??....
poster upin&ipin yg siap autograf fathiah..aku dah tempek kat bilik izz.. suka tol dia..
p/s: gambo lain ada dlm fb aku.....

20 February 2009

TAG FROM TINIE TIUT & AYIEN

Terima kasih buat Puan Tinie & Puan nas sbb sudi meneTAGkan nama saya..hehehe... Kebetulan tgh break friday ni..leh la aku jawab tag ko ni. aku sangat suka tag ni sbb mengimbaskan aku pd kenangan aku yang lalu. :D

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?

after married dec1004, aku terpaksa planning sampai la nov/2006. after izz born plak, terpaksa gak planning until now.. kahhhh

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
AYU NUR RAUDHAH / NUR FARISHA HUMAIRA
3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
HAPPY BANGET DONG! berita ni menyelamatkan semua kontroversi & masalah dalaman aku.syukran ya ALLAH...
4. HOW OLD WERE YOU?
18 yrs...ehhh 25 yrs..hehe
5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
x perasan dah sebulan peod delay. bila sampai bulan berikutnya baru la perasan. cek upt..+ve..
esoknya terus g pusrawi..cek & scan. nampak la msih sebentuk kacang soya. :)
doc sahkan usia dah sebulan.
6. WHO DID YOU TELL FIRST?
EN.HAFIZ la.. my hubby. dia orang paling happy lepas tgk upt +ve. konon2 bangga la sekali shoot menjadi. esoknya dok bawak upt aku p opis dia tanpa kebenaran aku. siot jek mamat tu.
7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Kalau ikut naluri mmg rasa "boy" sebab b4 tahu pregnant, ada mimpi bersalinkan bb boy. Every mon pun check up mmg buat scanning. Simptom kehitaman di badan pun , doc dah agak boy sbb hormon tinggi katanya. Masuk bulan ke -7 ..wat 3d&4d scanning. ..
SAH INSAN YG DALAM PERUT ITU BOY...
8. DUE DATE?
Ikutkan last scanning due jatuh pada 15 august 2007 tp terawal lak lahirnya 6 august 2007.
9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Totally takde. sihat walafiat seperti biasa. Alhamdulillah ....
10. WHAT DID YOU CRAVE?
alamak ...byk sgt la..tiap bulan ada je tp semuanya dapat ..Alhamdulillah mmg murah rezeki masa tu. susah pun jd senang. Rasanya paling mencabar..nak makan burung merpati. kahhh
11. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
BOY @LELAKI@JANTAN SEJATI
12. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
13kg.. skrang dah reduce over 13kg :D walllaaa!!
13. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alhamdulilah. Totally x pernah..
14. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pusat Rawatan Islam, Jln Tun Razak. KL (pusrawi)
15. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
11pm masuk lr..lepak2 sbb x sakit cuma jalan dah bukak 3cm. 1am - tuban dah pecah,contraction dah rasa. 2.49am - selamat beranak.. so. kalau kira-kira 4 jam la. :)
16. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
APIS.. MY SOMI.
17. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
APIS somi yg setia disisi, 2 org nes & doc HJ salleh
18. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Normal tanpa sebarang epi & gas. redahhh jeeeee ;)
19. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
langsung takde. doc offer tp aku je xnak. aku ckp AKU NAK REDAH JE. kahh
20. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.81kg
21. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
2.49am /6 august 2007 (ISNIN)
22. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
AHMAD IZZ HAYDER BIN AHMAD HAFIZ
23. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
1 tahun 6 bulan 2 minggu
24. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Ntah.. x tahu.. huby ckp after izz umo 5-6 tahun.
mak2 ayam seterusnya ialah
1- faizah
2- kak kir
3-mek sara
4-suely
5-kak ira
"SELAMAT MENJAWAB!"

IZZ PEGI AQUARIA?

NO...NO..NO.. izz bukan di "AQUARIA" tp izz pegi "AQUARIUM"..kahhh..
izz ni suka sgt tgk hidupan haiwan,binatang & sangat la sayang pada hidupan ini. Disebabkan izz ni suka sgt benda2 camni, saje jela aku bawak masuk kedai ikan.. dia leh tgk ikan,kura-kura,arnab & kucing. cacing pun ada tp dia x geli..dia lg nak pegang.
Mummy tingin nak bela ikan tp xde masa lak nak menguruskannya. Izz panggil ikan tu"fish"..xleh bla anak aku ni. Spekang english saja. "I Look STUPID when I say In Malay mummy!" kahh.. tp tula kenyataannya si izz ni mudah btol dpt ingat setiap sebutan dlm english word. Mayb pengaruh cd learning yang aku hidangkan setiap hari sejak dia baby lg. Ni la hasilnya sampai aku ckp bola pun dia leh blur.. kalau ball ..cepat lak dia paham. Apa pun nakk.. mmg mummy suka ko camni. Blaja..blaja..blaja.. la..lepas ni mummy usahakan ko belajar bahasa arab plak..leh speking dgn danish al-unta.
khusyuk "pakcik" ni layan ikan2 kat kedai ni. ha nila ikan naga.. ini la ikan yg jd mistik di Tasik Chini.
saja nak selit gambo ni disebabkan arini FIL kesayangan aku & kak ipa aku yg sulong, kak niza nak pulang ke tanah air setelah 3 minggu pegi mengerjakan ziarah (umrah). Flight ke malaysia akan sampai kira-kira jam 1.30 ptg ni. sekrang ni dowang dah ada dlm flight saudi arabia..on the way ke KLIA.
Aku doakan BABA & KAK NIZA selamat sampai ke MALAYSIA dalam keadaan yg baik-baik. Abg ipo & biras aku (abg haizul & abg husni) akan amik dowang dr airport. Apis lak arini half day, temankan mak dia kat umah. AHLAN WA SAHLAN....

19 February 2009

APA AKU BUAT ARINI?

benda alah yg menyesakkan meja aku
ni la keje aku di pc... sungguh sesak larat...
dan yang ini jugakkkk..itu jugakk.. sinun..sini jugakkkk dan hp sendal tingkap aku
ni plak tong air aku...skrang baru jam 1.40..air dah tinggal byk tu...kahhh semuanya 2000ml
Ha ni la dia yg aku buat arini.... aku x tahu nak kata ni apa ..walaupun sesak larat tp inilah rutin aku.. rutin keje ..berlambak..meja aku mmg x sehias meja kowang kot.. malu sey..x penah susut sebab ada lagi benda alah yg menanti aku untuk melepaskan dowang dr "aquarium" aku ni.
troli 1 (in process)
troli 2 (in process)

17 February 2009

MYHAYDERSTORE DAH LAUNCH!

Alhamdulillah, akhirnya siap jugak MYHAYDERSTORE. Apa tu?? Ni la blog jualan aku untuk aksesori penyusuan susu ibu. Dah lama dah menyimpan hasrat ni tapi masih tercari-cari jalan ke mana nak tuju. Akhirnya atas bantuan rakan sokongan penyusuan, alhamdulillah dia telah memberi aku jalan utk mencapai hasrat ni. Buat masa ni aku masih buat kecil-kecilan, memadai dengan modal dan sambutan yang ada. Diharapkan dengan adanya blog ni, aku dapat membantu ibu-ibu atau bapa-bapa atau bakal ibu yang ingin memberi penyusuan susu ibu kepada anak-anak mereka terutamanya kepada mereka yang berkerjaya. Memang x dinafikan susah untuk mendapatkan aksesori penyusuan di pasaran. Aku harap niat murni aku untuk membantu mereka di luar sana tercapai. Aku akan jadi saluran mereka untuk mendapatkan barangan ini dengan mudah. Harap kowang semua leh la tolong aku war-warkan blog ini kepada kenalan yang memerlukan. Terima kasih semua........

RAMPASAN MOO WALLS

-- ni muka budak eksen dapat eskem yg dirampas dr tangan mummy...:( ---hermmm..dappppppp...cedappppppp ( ni la ayat dia sepanjang makan eskem)
-- baba: "dik, bak sikit eskem tu?. nak rasa gak!..
-- izz :" x boleeeeeeeeeeeee.... ni izz punya!
-- gaya berlagak depan mummy..(geram tol aku dengan ini budak)
-- habis dah dia sental eskem MOO walls aku.. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
Ni la serangan rampasan eskem malam tadi. Dahla aku demam, dia lak buat serangan kat aku. huh.. skrang ni pantang nampak aku pegang eskem. asik nak wat rampasan jek. dahla baba beli utk mummy je. lepas ni suruh baba belikan utk izz sekali tau. Mummy tau eskem MOO tu sedap.. mummy pun x kisah izz nak makan sbb dia yogurt susu. sedeihh tolll.... uwaaaa :(

16 February 2009

IZZ & UPIN IPIN THE MOVIE

Sabtu malam lepas, aku anak beranak p tengok Geng-UpinIpin kat TGV, KLCC. Kali ni x pergi bertiga tp bersama 9 org budak2, 3 orang mak budak & 2 orang bapak budak. Semuanya adik badik & anak2 buah apis. Memang kecoh, meriah bila klua ramai2. tu pun ada 3-4 orang x jadi nak pegi sbb ada yg nak siap2 pindah umah la..nak pegi memancing la.. yg tgh buat umrah. Orang paling happy?.. dah tentu la "IZZ".. sbbnya dapat keluar berjalan2 dengan cousins dia.
-- ni la barisan tiket upinipin yg dah dibeli sehari awal.. 1 baris tu family kami yg punyaaa!!
-- masa ni tgh tunggu time nak masuk wayang. p window shopping dulu tp budak2 ni sangkut kat kete alah ni. si izz x muat nak naik..depan pun jadila.. mak dara & anak dara yg over bergambo. kahhhhh >> blur..blur.. snap nak cepat sbb ramai lalu lalang. poyo gile cam pelancong plak.. -- izz teruja tgk upin ipin. dia xmo kat sini ..nak g tgk kat poster depan sana tu.. >> baba!! nak g sana la.. upin ipin sana lak..xmo sini...!!! >> lom apa2 lagi dah bedal popcorn..kahh.. ni abg haizol (abg apis), kak nori(biras aku), amirul & hana Sepanjang tgk upin ipin ni, izz mmg "good boy". diam je nengok sambil popcorn di tangan & air masak di sebelah. dok seat sendiri kauuu.. bukan apa pak uda tak jadi pegi. so ada la seat kosong. Mmg best movie ni..setanding dgn filem disney & pixel. canggih & puas hati tol. aku bagi 10bintang di langit...kira full mark la. Sebagai bekas pelajar 3D, aku tau nak buat ni mmg susah yg amat & aku respek & suspek kat dowang ni. sungguh la bangga MALAYSIA ADA FILEM CAM NI~~..MALAYSIA BOLEH!!! Selesai je tengok filem ni, ada la 2 insan yg tiba-tiba jd glemer. Kebetulan kak zaimah (kakak apis) gelarannya mmg "mak ude". Tiap kali ada je dialog "mak ude"..semua dok pandang mak uda kat hujung seat nun di sana..orang lain x gelak..kami anak banak plak yg gelak. (sengal tol).. lepas tu yg lg lawak & buat aku ni tersedak. Bila time "oppet" binatang yg agak cute gak la tu bersuara, si izz pun bersuara. Bayangkan dlm gelap klua sore dgn bahasa sama cam "oppet". kahhh.. dan-dan si izz dpt nama glemer "si oppet". kahhh.

APAM GEBUS

-- apam tgh stim..kahhh >> apam gebu dah siap utk di rogol Menu di pagi sabtu, apam tepung beras gebu utk disantap 3 beranak. Saje nak habiskan stok eno yg sikit. so, aku pk-pk mau buat apa?.. apam la.. sbb aku suka makan apamm!!! Apam aku lg gebu dr ini apam tp apam ni pun sedap cam apam aku gak. kahhh.. Resipi : 3cawan tepung beras cap teratai 2 sudu besar tepung gandum 5 sudu besar gula pasir 400ml air biasa 1sudu besar yis kering Pewarna (jika nak apam kaler lain) 11/2 sudu beso eno (tu je yg aku tinggal) kelapa parut gaul dgn garam Cara nak buat : - Blend /Mix tepung,gula yis & gula hingga sebati. - Perapkan adunan tu semalamam dlm bekas bertutup - Bila dah semalaman, stimkan periuk kukus. aku pakai rice cooker je. kahh.. letak acuan/loyang dalam periuk yg dah berwap dlm 5saat. Lepas tu Masukkan eno dlm bancuhan tepung & kacau sebati. Masukkan bancuhan dlm acuan hingga penuh utk hasil senyuman yg lagi menarik. kahh.. -Tunggu apam masak atau merekah. -Sejukkan dulu sebelum kluakan apam dr acuan/loyang. - kukuskan kelapa tu sekejap. Ni petua utk elak kelapa cepat basi. -- Dah leh bedalllll itu apammm!!
(Adunan utk 10 cawan acuan yg ada dlm gambar tu)

 
template by suckmylolly.com