-- apam tgh stim..kahhh
>> apam gebu dah siap utk di rogol
Menu di pagi sabtu, apam tepung beras gebu utk disantap 3 beranak. Saje nak habiskan stok eno yg sikit. so, aku pk-pk mau buat apa?.. apam la.. sbb aku suka makan apamm!!! Apam aku lg gebu dr ini apam tp apam ni pun sedap cam apam aku gak. kahhh..
Resipi :
3cawan tepung beras cap teratai
2 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar gula pasir
400ml air biasa
1sudu besar yis kering
Pewarna (jika nak apam kaler lain)
11/2 sudu beso eno (tu je yg aku tinggal)
kelapa parut gaul dgn garam
Cara nak buat :
- Blend /Mix tepung,gula yis & gula hingga sebati.
- Perapkan adunan tu semalamam dlm bekas bertutup
- Bila dah semalaman, stimkan periuk kukus. aku pakai rice cooker je. kahh.. letak acuan/loyang dalam periuk yg dah berwap dlm 5saat. Lepas tu Masukkan eno dlm bancuhan tepung & kacau sebati. Masukkan bancuhan dlm acuan hingga penuh utk hasil senyuman yg lagi menarik. kahh..
-Tunggu apam masak atau merekah.
-Sejukkan dulu sebelum kluakan apam dr acuan/loyang.
- kukuskan kelapa tu sekejap. Ni petua utk elak kelapa cepat basi.
-- Dah leh bedalllll itu apammm!!
(Adunan utk 10 cawan acuan yg ada dlm gambar tu)
10 comments:
adui..sedapnya apam ko ila...
apam kau lagi gebu dari apam tu ye debab?? huyoooooo! :O
keh keh...
yies~ mmg sedap ..kalau aku yg gebu ni buat mmg sedap ..kahhh
kak ai~ aah.sedap sgt cam apam ko gak. kahhh
sedapnye ..pesal ko rajin sgt nih ih ih ih
dapnyer ila!!!tunggu la aku beli pengukus!!!aku wat sampai lobam!!!tgu ko!!!tguuuuuuuuuu
kak bibu~ aku mmg sedia kala rajin cuma aku MALAS nak snap gambo sbb KAMERA aku ni x bape nak stedy. tunggu la DSLR aku menjadi kenyataan. (ntah bila la aku dpt pakai..kahhh..berangan dulu cam mak jenin)
sya~ aku sabar menanti pengukus ko tu! nanti leh wat sistem barter!
tembamnya apam ko besen!sodap kena rogol tu
eda~ tgkla tuan punya apam tu camne?..tembam cam apam tu gak. kahhh
amboi ila..best betul apam gebus ni..nanti kalau nak makan bolehlah ambil resepi ni ye..
Post a Comment