PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

26 January 2010

TRIP TO BRUNEI DARUSSALAM

Alhamdulillah akhirnya aku dapat menjejaki BRUNEI DARUSSALAM setelah sekian lama menyimpan hasrat ke sana. Alhamdulillah percutian yang memang seronok & berbaloi-baloi. Terima kasih buat zie & family sbb sudi meluangkan masa menemani kami di sana & bawak ke tempat2 yg best & bg kami makan makanan yg hebat2 di tekak aku ni. Mana taknya sampai ketat la seluar aku dibuatnya.. hehehe.. aku ni kalau dpt makanan sedap & kena tekak aku ni mmg non stop makan..makan..makan.. :) tengokla saiz pun kan dah taw aku ni camne..

Seperti biasa dalam travel kami ..pengembaraan bermula dr LRT Tmn Melati - KL SENTRAL - ERL KL-SENTAL - transit ke PUTRAJAYA ( utk jimat kos tiket) - ERL KLIA. ;)

Kali ni penerbangan kami bersama pesawat MAS (Malaysia Airlines) berlepas dr KLIA jam 12tgh hari. Cuaca agak baik tp kurang menyenangkan sbb ada segerombolan warga bangladesh yg turut ke Brunei kerana mereka akan bekerja di sana. Biasalakan.. dowang ni bau amatlah "wangi"..hehe..tp xpela.. perjalanan selama 2 1/2 jam yg menghappykan perut aku sbb ada makanan disediakan.. menu utk aritu "Nasi kandar" & "Nasi briyani ayam" beserta kek buah sekeping & 3 biji coklat ferrero rocher.

Akhirnya setelah meretasi laut china selatan.. kami selamat mendarat di Brunei International Airport jam 3.15ptg. Keadaan airport yg cukup tenang & layanan yg mesra dr warga staff airport :) . Selepas selesai urusan imegresen, kami terus menaiki teksi airport menuju ke hotel kami, La Gallery Suite Hotel di Jalan Tutong. Kos teksi B$25 setiap perjalanan. Agak mahal tp xpela.. teksi airport Malaysia pun mahal jugak..hehe ;)

Ada kisah sedih skit semasa mencari hotel.. agak kurang bernasib baik, pakcik haji yang bawak teksi tu kurang tahu lokasi hotel kami. Walaupun sudah diberi map print out pun masih dia weng-weng.. okla aku xdela marah cuma adatla kalau pergi ke negara orang. hehe.. nasib baik pergi negara yang faham bahasa melayu & english. Kami tersalah hotel, nasib baik la kami punya hotel tu belakang hotel yg salah tu je.. so, kami anak banak jalan kaki ke hotel La Gallery.. selamat check in.. pernite B$58 ..thanx zie sbb tolong wat reservation. jasamu dikenang :)...
Sementara menunggu zie & family datang, kami bersiap2 dan menikmati keindahan interrior design hotel yang sangat la cantik deconya. Bilik pun okla buat kami yg xde la cerewet sgt. asal selesa nak tido..nak mandi berak..dah cukup baik. :)

Sampai sini jela aku menceceh utk permulaan story 1st travel kami utk 2010... gambar -gambar percutian kami di Brunei akan diupload dalam masa terdekat utk tatapan bloggers.

Apa yang aku nak katakan di sini BRUNEI ADALAH SEBUAH NEGARA YANG KAYA DGN MAKANAN YANG SEDAP, BANYAK & MURAH ..MEMILIKI SEJARAH & TEMPAT YG MENARIK..MEMILIKI RAKYAT YG MESRA..BERDISPLIN..& RAKYAT YANG SENTIASA MENJAGA KEBERSIHAN SERTA MEMILIKI SIKAP TOLENRANSI YG TINGGI.. (ikhlas dr aku sbg pelancong dan mengajar aku ttg respek each other.. wahhh.. aku sungguh KAGUM!) ......

Nantikan aktiviti kami selama 4 hari di Brunei Darussalam ....... we love BRUNEI... sampai aku terasa nak keje kat sana..chewahhhh.....

6 comments:

♥ Eda ♥ said...

auwww tak soka bau2 harum tu..bikin aku pengsan..kahhhhhhh

tak sabo mau view itu gambo

ZiE said...

hahahah ko nak keje sini ye ila??? :) eh eh tapikan nanti seluar ko jadi terlebih ketat tau. Apapun happy dpt jumpa ila and family. Harap dimaafkan kalau ada tersalah kata, terkasar bahasa dan yang tidak sedap dipandang dan didengar sepanjang ila ada d brunei. Nanti ada masa stay le kat empire ye.. hihihihi it a MUST tau!!

fazilzura said...

wah daku baru pasan header dh bertukor lerrrr.. mano gambo izz dgn cik apis mu ... dh bertukor jd lov2..

sane besh yek .. emm harus le ku terjah 1 hari nnt, nk mintk zie jd tour guide jgk heheheheheheh..

** kalau ko keje sana, emmm abis le sume ko makan ila...

Fiza Nordin said...

lame tak mai sini,dah berwajah baru...simple but nice,santek...

tak sabo nak tgk gambo trip ke brunei...

A.I said...

dari ayat2 kau ni mmg kompom la best gi sana..ntah bila la aku nk smp sana. huhuhu

ILA HAFIZ said...

besen : sabo ye

zie : InsyaALLAH aku akan ke sana lg.. ntah kenapa aku ni rasa nak stay sana. hehehehehe...

zura : tu la pasal..gemok lg aku kat sana

kak fiza: mood brunei subuh td gak aku buat umah baru. hahahah
insyaALLAH 1 hari nanti ko pasti akan ke sana.

kak ai : insyaALLAH coming soon..sape tahu kan?..ini kan rezeki..

 
template by suckmylolly.com