Wachhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!
Ni namanya KUEW TIAW KUNGFU.. salah satu hidangan utk tetamu yang datang beraya di rumah. Senang nak di masak dan bahannya pun x banyak sangat.
ni gak menu MALAS aku kalau balik keje x tau nak masa apa atau nak diet makan nasi.. yelah tu..hehe... :P
meh sini aku kongsikan resipinya ... :) cubala ye :)
Bahan2 -
1 paket kuew tiaw
Isi ayam
udang
sotong - potong kecik2
fishball - belah 2 atau 4
Bunga kobis - potong kecik2
carrot - potong memanjang
sawi - potong kecik2
sedikit tepung jagung
2 biji telur putih
2 ulas bawang merah - di blend / di tumbuk
5 ulas bawang putih - diblend . di tumbuk
garam secukup rasa*
1 kiub stok ayam
caranya
1- Kalau guna kuew tiaw, gaulkan kuew tiaw dgn kicap cair & amik sengenggam & gorengkan dlm minyak panas.
-----------------
cara nak buat kuah :
1- didihkan air secukupnya dalam periuk, masukkan kiub ayam & bawang.
2- Masukkan semua bahan basah; ayam,sotong,udang,fishball. kacau sampai masak
3- Masukkan sayur kecuali sawi. sawi masukkan selepas carot & kobis empuk.
4-Masukkan garam kalau rasa kurang masin. kalau dah sedia masin xyah letak. selalu kiub dah masin
5-Masukkan telur putih sambil kacau perlahan
6-Bancuh sedikit tepung jagung dgn air sejuk dan masukkan ke dalam kuah dengan menggunakan tapis. kacau sampai kuah nampak pekat.kalau kuah kurang pekat tambahkan lg air tepung jagung lagi.
----------------------------
cara nak buat cili kicap;
1-hiris cili padi
2- kicap masin
caranya :
1- campurkan cili bersama kicap.
-----------------------
cara nak sajikan:
1- tuang kuah panas atas KUEW TIAW
tu je :)
2 comments:
aku dpt makan.....tapi makan yg tak seperti gambo ni..tp syukur la..dpt gak makan..tq ye ilaaaa
bleh la masak ni. aku mmg suka yg sempoi2 tp sedap.. (^_^)
Post a Comment