PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

30 September 2010

ARKIB NEGARA

Ni cite last week, aku g rombongan cik kiah ke ARKIB NEGARA. hahaha. Kebetulan aktiviti tahunan jabatan aku tahun ni membawa staff ke tempat-tempat yang boleh meningkatkan ilmu & prodtiviti. Aku pilih ARKIB NEGARA sebab seumur hidup aku mmg x penah pegi walaupun lokasinya amat la dekat, JLN DUTA je. :)

Kenapa aku pilih ARKIB?..
1- AKU SUKA TEMPAT PENGUMPULAN BAHAN SEJARAH
2- MEMANG X PENAH PEGI
3- TAKDE PILIHAN LAIN SBB YG LAIN AKU DAH SELALU PEGI.

Banyak la persoalan aku selama ini terjawab ..yela aku selalu terpk camne dowang simpan bahan2 sejarah lama negara kita dulu-dulu. Masih elok hingga kini kualitinya. Camne orang buat proses pengAWETAN.
Pengalaman paling best aku buat sendiri proses penjagaan bahan utk terus kekal biar beratus tahun. Biasala aku ni kalau dah suka mmg nak cuba buat. Bila lg kan??...

::SURAT PENGISYTIHARAN WILAYAH PERSEKUTUAN ::

:: PERISTIWA KEMERDEKAAN ::

 :: SESI TAKLIMAT DARI PEGAWAI ARKIB ::
 :: PROSES RAWATAN BAHAN ARKIB ::
 :: TEMPAT PENGAWETAN BAHAN ARKIB ::
 :: TEMPAT PENGERINGAN BAHAN SELEPAS PENYAHASIDAN ::
 :: PROSES PEMULIHARAAN BAHAN ARKIB ::
 :: PROSES PEMULIHARAAN BAHAN RATUSAN TAHUN ::
 :: CONTOH BAHAN YANG PERLU DIPULIHARA ::
 :: ANTARA BAHAN SEJARAH MALAYSIA ::
 :: PROSES PEMBAIKAN ::
 :: PROSES PENYAHASIDAN SEBELUM DIAWET ::
 :: NI PROSES MACAM LAMINATION ::
:: WANG INI AKAN KEKAL BEGINI SEHINGGA RATUSAN TAHUN ::

video
:: VIDEO AKU SENDIRI MENCUBA PROSES YANG MEREKA KEJEKAN SEHARIAN :
RESULT YANG DIBERIKAN : A+ hehehehe

3 comments:

eLYies said...

aku tak pernah jejak arkib negara.....best gak tempat bersejarah ni yer

ILA HAFIZ said...

best yies. tempat penyimpanan bahan sejarah. ko leh tgk bahan2 lama. lepas tu ko leh mintak dorang copy bahan yg ko nak cam surat kemerdekaan negara kita. dowang copy..ko bayo la. gambar2 sejarah ke...

Anonymous said...

saya da buat pemuliharaan bahan arkib tu. sekarang tengah cari bahan nak buat report. tu pasal sampai ke sini. hihi. anyway, x pernah tgk org arkib ngara buat. kira awak beruntung la boleh tgk sndiri diorg wat. :)

 
template by suckmylolly.com