PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

23 July 2009

::JATUH SAKIT::

Lamanya x berapdet blog ni. 3 hari dah..skrang ni aku ada di rumah melawan kesakitan aku.
Alhamdulillah arini ada kurang skit dari hari sebelum ni. Mayb aku dah dapat bantuan penafasan semalam. so, malam ni tido lena skit. Kalau x aku tido asik dengar degupan jantung sendiri. Tak tahu la perasaan aku masa tu, cuak jugak kalau tetiba dengar jantung berhenti. huhu.. bak kata kak ai.. better aku sign dulu surat derma buah pinggang aku kat dia. hehe
Mesti kowang tertanya aku sakit apa? Aku ni pengidap Athma tapi kalau ikutkan dah lama jugak aku x kena setetuk cam minggu ni. Tak penah lagi aku MC sampai 3 hari berturut-turut. Selalu kena attack pun sehari dah baik dah. Yang menjadi punca ni start jumaat lepas, di kala kete aku rosak di tepi highway..aku terdedah dengan habuk, cuaca yg tak berapa baik ..jerebu di sana sini dan badan yang penat. Lepas tu aku ni plak jenis malas nak layan sgt sakit-sakit ni..aku suka lawan dan membawak la ke hari ahad semasa kenduri di rumah makabah aku. Almaklumla nak kenduri, abihla mak aku bentangkan semua kapet kesayangan dia. Aku plak pengidap allergik sinus yang mmg alah pada habuk2 kapet ni. Kalau dah terkena allergik tu, sure aku diserang asthma jugak. Sebagai tindakan awal, awal-awal aku dah makan ubat anti-allergik & ubat batuk. Tapi badan aku x mampu nak melawan semua tu. Isnin tu aku pegi keje cam biasa tapi badan aku semakin lemah menjelang petang. Aku dah mula batuk kering (org asthma mmg batuk camtu) lepas tu badan rasa nak demam. Selasa tu aku MC.. aku pegi klinik opis je sebab aku rasa aku masih boleh bertahan. Aku x tahu apa doc tu kasi aku ubat, x mujarab pun.. makin teruk ada. Malam tu bermula mimpi ngeri aku bila aku tido aku terdengar jantung aku berdegup laju seolah aku berlari 100meter. Bergegar gak badan ni rasanya.. jari jemari terketar-ketar. Esok paginya, aku redha je..aku ckp kat apis anta je izz ke taska. aku nak rehat di rumah. Awalnya
nak amik EL je tp petang tu lepas aku amik ubat asthma, aku tido la..makin kuat jantung aku. lepas tu badan aku lemah dan nak makan pun x lalu. Aku rasa kalau aku sakit sebulan cam dulu mesti aku slim shady. hehe
Aku terus sms apis, suruh dia balik awal anta aku ke pusrawi. Petang tu aku ke pusrawi, mmg tahap lemah. kepala lutut rasa nak tercabut. Otak rasa gegar..ckp pun x lalu..mengahnya bukan main. Doktor cek aku mmg dah kena asthma & perlu amik nebulizer 2 hari berturut2..sehari 2x. Doc advice admit tp bila aku kenangkan izz, aku rasa baik aku dok umah sbb kalau dia stay dgn aku kat ward pun xde bezanya. Lagi aku serabut. Kalau kat umah ..aku leh pasang internet..aku leh baring2 suka2 hati aku..aku leh jalan2.. tgk tv. kat spital nak wat pe?..aku masih mampu lg bergerak.
So, arini pagi2 apis g keje ..dia paksa izz p taska. izz mmg xnak g sbb dia tahu aku x keje. Melalak dia x hingat ..sian lak aku tgk dia tp aku pun kena kesiankan diri aku yg lemah ni. Dahla pagi2 tadi dia mintak nenen tapi aku terpaksa x kasi sbb aku subuh2 ari dah telan ubat. Aku xleh nak tido sbb aku dengar jantung aku lg, aku makan ubat baru ok tapi xleh tido lak. badan berketar je rasanya. Aku terpaksa pujuk izz minum susu tepung. Nasib dia paham, aku sakit. Dia minum botol tp gentel puting aku. hehehe.. ^_^ balik nanti mummy kasi ye dik. mummy makan ubat awal2 sebelum adik balik school. hehe
Arini aku kena pegi pusrawi 2 kali ..siang dan malam. Aku kena amik nebulizer. Disebabkan aku x mo dok ward..kenala berulang. Takpela..pusrawi ngan umah aku dekat je. 5-6min je naik moto. rempit lg cepat..bawak kete kang susah nak park la jammed la.
Aku kena semangat!!! semangat!! ahad ni nak jumpa kawan-kawan.. aku kena sihat!!!...
Doakan aku cepat sembuh ye kawan-kawan!!!

18 comments:

ZiE said...

Sian nya ko Ila.. banyakkn berehat jgn byk fikir.... tido yg cukup. Aku doakan semoga ko cepat sehat ye Ila. semoga juga semuanya kembali normal. Amin Amin Amin

MUMMY ILA said...

zie~ thanks...^_^

Bed said...

lah ye ke la...siannye ko...sabar bebanyak ye...ko mmg kuat semangat lla & kene trus kuat semangat....aku paling takut kalau aku sakit sebabnye aku kenangkan anak aku la...kalau aku sakit sape nak jaga shasha nanti....takpe berulang pun takpe leh balik umah buat mcm2 kan....rest cukup2 tau....dont stress2...ubat jgn lupa makan ye...aku doakan ko cepat sembuh...

el said...

laaa sian ko ila..
ko ada athma ke..tgk ko sihat je kan..mcm kakak ko tu si ai..x npk pun sakit ape..
take care ila..byk2 lah rehat yer...

get well son bebeh..:)

irma said...

insyaAllah..mintak2 ko cepat sembuh ye ila...

ai said...

Aku doakan kau sihat cam selalu + KUATKAN SEMANGAT KAU!!!!! Bukan takat badan je kene 'semangat', jiwa pon musti kental ye..kau kan adik debab aku. kene kuat cam aku gak kan??

AI LEBIU A LOT!!!!

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

get well soon..rajin2 pegi swim, bwk izz skali. swimming kuatkan lungs.

also now musim H1N1, jaga skit eek. virus ni mmg attack lungs. so utk org yg ada asthma agak bahaya tau. kat australia ni 15 org mati, among it budak 3thn yg ada asthma..and another bayi dlm kandungan yg lung tak mature lg..sedih kan...

so kalau nak kluar, pakai topeng gaban tau..

Nur Syafawati said...

la..ciannyer les aku tersayang ni!!!wat pertama kali nyer ko leh dok diam kat umah yer ila...hmm..ade bagus gak..supaya kaki ko tu x merayap ari2..heheh..tapi aku mmg mendoakan ko cepat sembut la..x moh sakit2 ni..:(...ko rehat cukup2 yer..nanti ahad kite leh jimba ngan mak2 ngan anak2 ayam kite...muahhh..take care ye ilaaa

fazilzura said...

lor sian nye ko ila..
banyakkan rehat tau .. xyah ler pk mcm2..
isnyallah x de apa tu ..

siap pk dh pasal geth yek

** emm daku pasan , makin korg nak geth ramai plak jatuh sakit.. skang ni pum musim x bagus

eLYies said...

semoga ko cepat sembuh yer...

MUMMY ILA said...

tenkiu..tenkiu semua..
aku masih bersemangat gaban!
tp x pakai topeng gaban lagi. ckp pasal H1N1 ni..tadi baru je aku nak masuk pusrawi..aku kena swap
H1N1. HEHE.. selamat..aku xde apa cuma dowang leh tau aku tgh demam. kekekeke..
dah lama x swimming ni..mmg nak exercise balik ni. kuatkan lung ni,..seriau plak dgr org lemah lungs ni senang kena H1N1..that`s why aku menghentikan niat nak travel dlm masa terdekat ni. sungguh x sesuai utk orang seperti aku. :(
Badan je nampak sihat..lungs kureng sihat. hehe..tp masih bergiat aktif. td je dah merayap sya.. aku p pusat bandar damansara ikut apis amik cek saham ..sempat lg p rembat huggies 2 pek. kekekeke..bab berjalan aku sihat je..dok umah aku flat macam nak mati. hehe

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

alahai..sedih plak aku dgr..
ko banayk berkarok ni..hehehe
takper2 rajin2 makan ubat yer jaga diri ko..izz dah 2 tahun pun masih susu tetek eh??
hikhik..

kirim salam kat sumer mak2 ayamz.aku tak dapat join gath sbb aku brada di surabaya..next time insyaallah..

jaga diri ko eh..

nasz said...

ko kena byk rehat la ila. tak pe, kalo tak dpt gath ngn dorang, kita senasib la ila. ekekeke,aku pon tak dpt gak.. ekeke

AieZa said...

jaga kesihatan ye.. moga cepat sembuh..

saveme_zero said...

moga ko cepat sembuh yer ila. klu rs x leh tahan,serah je la diri kat spital tu.

Bibu said...

larr..bykkan rehat ler Ila..toksah kuar2 sgt..udara skang bukan elok sgt pon..jgn pegi la tmpt sesak2 tuh..moga ko cepat sembuh dan boleh pegi TTwangsa karang..pegi situ aje..jgn lak merayap tempat lain hehehehe

Dayah said...

Ila, get well soon ok

MUMMY ILA said...

terima kasih kawan-kawan!

 
template by suckmylolly.com