PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

16 December 2008

PIZZA MUMMYILA

Arini kol 5.40 pagi dah bangun. Niat nak wat pizza utk bekalan sarapan ke opis. Sejak cafe kat opis ni segan2 nak bukak gara-gara semester break, aku & bestfren aku kat opis pakat bawak bekal je dr rumah. Malam td sebelum tido, aku dah masak nasi, sambal sotong basah & kangkung goreng belacan. Pagi ni aku cuma panaskan jela lauk pauk yg ada. Sementara panaskan lauk, aku siapkan pizza utk dibakar. Senang & cepat nak buat. Aku dah siap beli roti pizza ready-made, cuma siapkan topping je. Dapatla bawak 2-3 keping ke opis,bg sikit kat member opis yg baik kat aku, yg selalu blanja aku makan tu. Laki aku, apis pun bawak gak 2 keping & nasi lauk pauk utk lunch. Jimat sikit xyah klua belanja arini. >> pizza yg blom dibakar..baru wat topping >>Pizza mami ila tgh dibakar. disebabkan ovenku kecik, terpaksa dikerat 4. hehe >> ni la hasilnya pizza yg siap dibakar..yummy & crunchy >> mozarella di atas pizza...huh.. p/s:..kepada ibu2 mengandung, maafkan daku sbb menepek gambo ni. hehe ;P Pizza mami ila 1 keping roti pizza itali saiz 10" brand milan (ready-made) 2 btg sosej(dipotong halus) 1 cawan sayur adik badik (corn, carrot,pis) 4 sudu beso sos tomato life 1 sudu minyak zaitun 2 ulas bawang putih (dicincang halus) 4 biji cendawan butang (dihiris) Hirisan keju mozarella caranya: Sapukan minyak zaitun atas permukaan roti pizza. taburkan bawang putih cincang. Sapu pula sos tomato di atas roti. Taburkan sayur,cendawan,sosej & akhir sekali hirisan keju mozarella secukup mengikut rasa. Bakar dalam oven dgn suhu 190 darjah celcius selama 15min.

7 comments:

nizajeff said...

oit....pepagi buta dah bgun bt pizza..rajin bebenor...kalo aku malas..kahhhhhhhhh

eLYies said...

ko saje je kan..kasi aku leleh kan..huwaaaaaaaaaaaaaaaaaagh

Mummy ILa said...

ampunkan daku mak yong selimm!!...

yol.. aku dah niat tu kena buat gak. Lagipun aku minggu2 ni terkena virus western food. hehe

noreen-bulan said...

rajin nya bangun pepagi.....
nmpk sedap n mcm senang.....
terliur nie....

Eda said...

adoii ni yg terbako jiwa raga aku..nak buat gaks la pehnih..terima kasih ila kerana membuat kan air aku meleleh...hahaha

ieda said...

rajin sguh kak ila pg2 dah bgun bikin pizza..nmpk sedap betul ler pizza tu nk try ler..

WiJDaN said...

first time jengok bloh hang ni Ila.bukak je dah terliuq nmpk pizza tu... mai la pos ke penang skit

 
template by suckmylolly.com