08 October 2010
SIAKAP SWEET SOUR
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
Tepung jagung
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
½ botol sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
Cara:
1. Ikan dilumurkan tepung jagung & goreng hingga garing. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang dibakar tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain
coretan Mizz_Ila at 3:55 PM
Labels: Dari Dapur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
aummmm
nampak sangat menyelerakan
tapi malangnya tekak aku sekarang tak boleh telan ikan :(
aku mkn telur sajok :(
nmpk bselera....thks sharing...
wauu...resipi simple..leh try nieh...thanks kak ila....
hmm..yummy..best ni..leh cuba buat..
aku bab2 ikan siakap 3 rs ke stim ke aku sorg leh mkn hahahah mantopppp siakap hang
walllaaaaaaaaaaaaaa...melatop..
i dont cook, tp ni makanan yg wajib dipesan jika makan seafood :)
Post a Comment