PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

08 October 2010

SIAKAP SWEET SOUR



Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
Tepung jagung


Bahan untuk sos:

5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
½ botol sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak


Cara:

1. Ikan dilumurkan tepung jagung & goreng hingga garing. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.

3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.

4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.

5. Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang dibakar tadi.

6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain

7 comments:

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

aummmm
nampak sangat menyelerakan
tapi malangnya tekak aku sekarang tak boleh telan ikan :(
aku mkn telur sajok :(

zura@iwan said...

nmpk bselera....thks sharing...

Lyana said...

wauu...resipi simple..leh try nieh...thanks kak ila....

Ibu Mifzal Arsyad said...

hmm..yummy..best ni..leh cuba buat..

el said...

aku bab2 ikan siakap 3 rs ke stim ke aku sorg leh mkn hahahah mantopppp siakap hang

Mama Herda said...

walllaaaaaaaaaaaaaa...melatop..

Mr Noble said...

i dont cook, tp ni makanan yg wajib dipesan jika makan seafood :)

 
template by suckmylolly.com