PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

24 October 2010

SISTEM PENCERNAAN SIHAT , TUBUH JUGA SIHAT

Pencernaan bermula dari saat makanan memasuki mulut sehingga ia berakhir di usus kecil.
Apakah yang akan berlaku apabila anda makan? Ke manakah haluan makanan kita?



Haluan Makanan

Sistem PencernaanSistem Pencernaan
Sistem PencernaanSistem Pencernaan
Sistem PencernaanSistem Pencernaan
Sistem PencernaanSistem Pencernaan
Sistem PencernaanSistem Pencernaan
Sistem PencernaanSistem Pencernaan

Fungsi utama pencernaan adalah untuk memecahkan makanan dan minuman kepada molekul kecil supaya ia boleh digunakan oleh tubuh untuk menyuburkan sel dan membekalkan tenaga.


Faktor-faktor yang Mempengaruhi Pencernaan

  • Jenis makanan
    Karbohidrat (buah-buahan, bijiran) paling cepat dicernakan, diikuti protein (kekacang) dan lemak (mentega, kacang). Campuran makanan akan mengambil masa yang lebih lama untuk dicernakan.
  • Gabungan makanan yang tidak sesuai
    Sestengah orang mungkin menghadapi masalah pencernaan apabila mengambil sesetengah gabungan makanan, seperti pengambilan buah dengan sayur-sayuran.
  • Cara masakan
    Makanan yang digoreng atau berkandungan lemak tinggi memerlukan lebih masa untuk dicernakan.
  • Minum air sewaktu makan
    Air dan jus yang diambil bersama makanan akan mencairkan jus pencernaan dalam perut, lalu melambatkan pencernaan.
  • Jenis makanan
    Sesetengah makanan dan minuman seperti teh, kopi, rempah, perasa makanan, makanan manis, cuka, jeruk dan makanan berlemak melambatkan proses pencernaan.
  • Suhu makanan
    Makanan dan minuman yang terlalu panas (atau sejuk) akan melambatkan atau melemahkan sistem pencernaan.
  • Aktiviti cergas
    Senaman, mandi atau belajar secara intensif sebelum atau selepas makan akan mengalihkan perhatian otak dan melambatkan proses pencernaan.
  • Makanan berlebihan
    Pengambilan makanan yang berlebihan dan terlampau cepat membebankan sistem pencernaan dan menjejaskan fungsinya.
  • Masa makan yang tidak tetap
    Pengambilan makanan ringan antara waktu makan dan tidak mengamalkan masa makan yang tetap akan menggunakan tenaga berlebihan dan menjejaskan selera makan.
  • Keresahan atau stres
    Proses pencernaan akan terganggu apabila makanan diambil semasa teruja, gelisah, mengejarmas atau sedih.
  • Ketidak-seimbangan flora usus
    Keseimbangan bakteria baik yang terdapat secara semulajadi dalam usus untuk membantu pencernaan akan diganggu oleh stres, diet yang kurang sihat atau pengambilan antibiotik.


Makanan Berfungsi (Functional Food)

Baru-baru ini, pakar pemakanan mengesyorkan 'makanan berfungsi' (functional food) istilah yang diberikan kepada makanan yang meningkatkan kesihatan dan mencegahkan penyakit. Ianya terdiri daripada makanan segar atau diproses, yang pentingnya ia mengandungi khasiat melebihi nutrisi asas. Contoh makanan berfungsi termasuk:

Untuk kesihatan pencernaan
yoghurt, sayuran dan buah berserat tinggi,
bijiran, beras perang, madu, bawang merah
dan bawang putih


Untuk penglihatan yang baik
kale, bayam, telur, jagung






Untuk jantung sihat
teh, koko, coklat, epal, anggur


 
Sebagai pengantioksidan untuk
memerangi radikal bebas

lobak merah, ubi keledek, labu kuning










Untuk tulang yang kuat
ikan sardin, bayam, yoghurt, roti diperkaya
dengan zat, produk soya



Untuk sistem imun yang sihat
ikan, daging merah, bawang putih, hati, telur


Kesan Pencernaan yang Kurang Sihat

Pemakanan yang paling berkhasiat dalam dunia pun tidak berguna jika sistem pencernaan tidak berfungsi dengan baik. Sistem pencernaan bertugas mengeluarkan khasiat daripada makanan, memecahkannya kepada bahagian kecil yang boleh dihadamkan dan mengkumuhkan sisa yang tidak boleh dicernakan.

Tanda paling jelas apabila sistem pencernaan anda sihat ialah apabila anda kerap membuang air besar.

Apabila sistem pencernaan anda bermasalah, anda mungkin menghadapi simptom seperti berikut:
  • Sakit perut
  • Sering sendawa
  • Perut kembung
  • Pedih hati
  • Iritasi perut kronik
  • Kesakitan sendi dan otot
  • Loya dan muntah
  • Perut berbunyi
  • Masalah kulit
  •  
  • Keletihan melampau
  • Sembelit
  • Cirit-birit
  • Perut berangin
  • Masalah tidur
  • Ketagihan gula


Simptom-simptom ini hanya sebahagian kecil daripada masalah sebenar. Jika dibenarkan untuk berkumpul dan membebankan tubuh.

Masalah di 
Kalangan Warga Emas 

Masalah di Kalangan Warga Emas

Warga emas sering menghadapi masalah kekurangan selera disebabkan kemurungan, kehilangan gigi utama dan penurunan fungsi deria bau dan rasa. Mereka juga lebih berisiko menghadapi masalah pencernaan yang serius seperti gastrik dan kadar hidroklorik asid yang rendah.


Artikel ini dipetik dari "World Digestive Health Day, 2008."

1 comments:

Tihara said...

bagus info ni.tq :)

 
template by suckmylolly.com