PEMBACA / READERS

 mualai 26 SEPT 2010
since 26 september 2010

30 April 2009

ANAKKU IZZ

just nak cite pasal anak kesayangan aku malam td. hehehe.. tetiba teringat dia. Alhamdulillah dah seminggu dia berselera makan. x cam selalu dia amat susah diberi makan
atau tgk dia makan bersungguh2.
aku nak citer pasal hal malam td. Balik je dr taska, dia mintak pisang berangan masak. aku bg sebijik.. x sampai 5min dia mintak lagi pisang.. sedar x sedar habis dah sesisih pisang dlm 8 biji pisang. hehe.. bila dah habis dia mintak biskut lak. aku cam biasa letak biskut dlm 10 ketoi dalam pinggan dia. dia bawak pinggan tu makan depan tv.. selesai.. air masak 8oz habis gak diteguknya. Dia datang ke dapo mintak makan & air lg.
Aku dah blur nak bg apa sbb aku lom masak lg.
Dia terus ke fridge..suruh aku bukakkan. Bukak je fridge, dia terus amik jambu batu.. aku pun potong kecik2 bg dia ..letak dlm pinggan. x sampai 10min dah habis..dia suruh basuh pinggan. kahh dia kobek lg fridge.. amik sumi buah 1..& makan.. lepas makan lg..makan lg.. dah 4 sumi habis. sumi dah habis stok. dia kebek lg apa ada..aku kasi wafer yg baba dia beli semalam. habis gak dia makan sambil terkangkang melukis kat buku colouring dia.
Malam lepas maghrib..aku pesan kat laki aku suruh beli nasi lemak je. aku malas masak sbb apis nak klua main futsal. Bila turn makan nasi lemak, aku bg semua nasi putih kat pinggan izz.. habis licin dia makan.. elok je menyedok dgn sudu. hehe.. seronok aku tengok dia makan. lepas tu aku bukak burger yg laki aku belikan. aku nengok dia selera sgt makan..aku kasi dia sekeping daging burger tu. xpela aku makan roti burger je. hehe
Ingatkan dia dah kenyang.. sekali dia bangun p dapo mintak makanan. makanan dah habis hehe..dia pun menangis..aku dah blur..apa nak bg makan ye?.. aku pun dpt idea..goreng la 3 ketoi nugget ayam tempura. Elok je masak aku potong kecik2, dia tahu plak nugget tu panas.. "anas la ami.. fuh..fuh" dia tiup..wakakaka
lepas tu tgk jam dah kol 10..aku layan cite korea.. aku bio jela dia main. sekali tgk sambil main tangan pegang nugget. lepas tu tgk jam dah kol 11.. dia masih makan..adehh..penat lak rasanya.. sbb dah 3 kali basuh tangan..ingatkan dah habis makan rupanya smabung lagi. hehe
kol 12..dia mintak biskut..aku dah x larat nak tido dah.. baba dia sambung shift...baba dia melayan..aku dah zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....hehe
sedar2 je dia dah ada kat sebelah..mintak nenen.. x sampai seminit terus tido zzzzzzzzzzzz....kahhh
aku harap izz akan sentiasa berselera seperti skrang sbbkan izz ni amatlah halus bg aku & dia underweight even dia fully bf. dia bergantung semata susu aku tp makan pejal kurang nak makan.

11 comments:

kirana@eja@ummikmal&irfan said...

same lah ngan ikmal dulu...wwalo pun fully bf dulu...
badan underweight sbb mknan pejal dye kurang....
tapi bila dah start suke makan..
iskkkx larat nak melayan weyyy...
pepagi buta bgun pun..minta nasi!!~

As said...

suka aku dgr citer ko ila... izz mkn byk... anak aku ... huhuhu.. mkn susah oo...
xpe la... asal sihat dah....
dah amkin ensem si izz ni... lu tgk kecik jerk....

elly @ suely said...

uih besnye izz makan... macam2 dia makan eh ila... aku harp pasni qimie pon akn tibe gak masa dia nak makan banyak2 nie hehehe...

♥ Eda ♥ said...

elok la tu dier dah byk makan... bebudak ni aku rase ikut musim la..kejap mcm takmo mkn..kejap2 mcam tak renti2 nak makan...bab badan naik ke tak tu aku dah maleh dah ila...aina ni aku rase metabolisme tinggi kut..setiap kali byk mkn pun sehari berak 2-3 kali..ha camno tuh???kahhhh..izz pun aku rasa gitu la... yg penting sihat kan kan kan..sama2 lah kita membesarkan anak kita yg kiut tuh..kahhhh

el said...

kuatnye izz mkn..non stop..leh msok acara mkn besar ni..hehehehe
a'ah budak2 kdg2 ni ikut musim..kdg2 dia xmo mkn..kdg2 tu haaa 2 3 mknan ada dlm molot..cm smlm danish...tgn ada donut...suh abah dia suap nasi..then nak pulak jagung aku..kahhhh....

kalo time xmo mkn...aku yg jd hangen jek..hehehehe

anak aku pun kiut jugakkkk hahahahaha

FaizAmYAirieL said...

mak aih izz..non stop makan..tp aku pon suke kalau budak suke makan..tp kalau airiel jadik mcm izz ni harus aku cek dulu samada die mkn betol ataupon die buang merate2..eehehe...

ieda said...

bagusnyer izz kuat mkn yer...mmg budak2 ni mkn ikut mood mcm amsyar pun kena time nk mkn dah nk tido pun mtk biskut..ummi dia dah ngantuk sgt..tp kalo xnk mkn mmg hangin tul dibuatnyer..

iera_ayen said...

ILA OO ILA.. MEH BGTAU AKK APA KO KASI KAT IZZ...ZIKRY NI KO TAU KAN FULLY BF GAK TP SKANG DAH MAU GAK MINUM SUSTAGEN CUMA X BYK LER... TP AKU RISO SBB DIA KURANG MAKAN...NASI SKANG SUSAH SGT NAK TGK MAKAN... MMG DAH PI JUMPA PAED LAGI...DAN ADA LER VITAMIN2 YG DIA SUGGEST AMIK TERMASUK POLYCOSE UTK BG TENAGA...

AKU SMPAI DH X MO PI KINIK KJAAN SBB KONON SALAH AKU BAGI TETEK LAGI...UMO DIA DH KENA AJAR SUSU FORMULA...NAK SALAHKAN AKU LAK??? PADAHAL LAGI ELOK ANAK ISAP SUSU BADAN KAN??LAGIPON ANAK AKU BARU NAK MASUK 2 THUN..KOT LER AKU NETEK SAMPAI 5 THN ..DIA NAK SOUND.

LA NI AKU JUST PI PAED JER...MALAS NAK LAYAN NES2 TU... YG AKU PASAN SGT..BERAT DIA BETUL2 LINE JER... KDG2 TGK BDN NMPK TULANG RANGKA TU...SIAN LAK ANAK AKU... SO ILA..AKU TNYA NI...KO ADER BG SUPPLEMENT APA KER?? AKU DH MACAM2 KASI...APPETON LER...KIDDY LER..MCM2 LAA TP CAM X BERJAYA N WAT AKU FRUST SGT

MUMMY ILA said...

aku xuma bersabar dr dulu bg dia minum pediasure utk ganti makanan pejal since dia 1 yr. lepas tu multivitamin x penah miss. fully bf of course. paed aku x komplen apa la sbb izz walaupun underweight..kesihatan dia bagus.perkembangan dia pun.

cuma yela sabar..sabar..sabar.. semuanya dtg dgn sendiri...jgn paksa dia je

Nur Syafawati said...

izz mmg mkn bykkkk!!!aku dah saksikan yer dgn mata kepala aku!!!kahhhhhhhhhh..tapi xpe izz..mkn je byk2.mami ngan baba x dehal nyer..sbb dorang pun suke gak mkn..ngeh.ngeh..

ctm-cak'on said...

kak ila sy nk ikut jejak akak gak la nk bf fulltime nnt harap@ berjaya macam akak!

semoga izz membesar dgn jayanye :)

 
template by suckmylolly.com